Szoptatási szaktanácsadás


KIK A LAKTÁCIÓS SZAKTANÁCSADÓK?

Az 1956-ban alakult La Leche Liga volt az első olyan szervezet, amely felismerte, hogy a sikeres szoptatáshoz az elhatározáson kívül megfelelő információk és támogatás is szükséges.

A La Leche Liga azért jött létre, hogy támogatást, bátorítást, információt és felvilágosítást nyújtson a szoptatni kívánó anyáknak. A La Leche Ligában megalapítása óta olyan önkéntes édesanyák dolgoznak, akik saját szoptatási tapasztalataikon túl a képzésük során elsajátított ismereteik birtokában igyekeznek segítséget nyúrtani a hozzájuk forduló édesanyáknak.
A Liga képzett csoportvezetői mindig naprakész információval rendelkeznek, a szervezet mögött álló orvosi tanácsadó testület gondoskodik arról, hogy a javaslatok mindig a legfrissebb kutatási eredményeknek megfelelõek legyenek.

Az idők folyamán néhány nagy tapasztalattal rendelkező önkéntes szoptatási tanácsadó szeretett volna továbblépni és tudását az egészségügyben kamatoztatni. Ez az igény hívta életre a laktációs szaktanácsadói képzést és vizsgát. Megalakult a Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói Vizsgabizottság (International Board of Lactation Consultant Examiners - IBLCE), mely egy független, non-profit szervezet. A szoptatási tanácsadók 1985 óta szerezhetik meg a Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói (International Board Certified Lactation Consultant - IBCLC) oklevelet. Az oklevél megszerzéséhez egyebek mellett többezer óra gyakorlat és legalább 45 óra továbbképzésen való résztvétel igazolása szükséges.

A bizonyítványt ötévente kell megújítani, így a tudás szinten tartása, a legújabb kutatási eredmények ismerete, a folyamatos továbbképzés elengedhetetlen része a laktációs szaktanácsadói munkának.

 A világ számos országában találunk szoptatási tanácsadókat az egészségügyben: kórházakban, klinikákon és magán praxisban egyaránt. Eredeti végzettségüket tekintve orvosokat, nővéreket, védőnőket, szülésznőket, pszichológusokat, egészségnevelőket, szociális munkásokat és egyéb segítő-foglalkozásúakat találunk köztük. Világszerte több mint 16 ezer laktációs szaktanácsadó dolgozik 70 országban. Magyarországon Dr. Sarlai Katalin volt az első, aki megszerezte az IBCLC oklevelet 1999-ben. Jelenleg  35 laktációs szaktanácsadó tevékenykedik hazánkban.

 MIKOR SEGÍTHET A SZOPTATÁSI SZAKTANÁCSADÓ?
A szoptatás kezdeténél akkor, pl:
-az anyának szoptatással kapcsolatos kérdése vagy aggodalma van
-az anyának korábbi negatív szoptatási tapasztalata van
-lapos, érzékeny vagy sebes mellbimbó nehezíti a szoptatást
-korábbi műtétet követő szoptatás
-kettes, vagy hármasikrek szoptatását kezdi az édesanya
-koraszülött babát kell mellhez szoktatni.
-a kisbaba betegsége, állapota befolyásolja a szopási képességet.
A szoptatás későbbi időszakában akkor, pl: 
-kevesebb az anyatej, vagy elmarad a baba gyarapodása.
-kisgyermek szoptatásával kapcsolatos kérdése van.
-az elválasztással kapcsolatos kérdése adódik. 

HOGYAN VEHETŐ IGÉNYBE?

Szeretettel várom jelentkezését az alábbi módokon: 

Személyesen:

- A Markhot Ferenc Kórház Szoptatási ambulanciáján szerda délután 14-16h.

- Egyéni időpont egyeztetéssel (70/257-05-15) a család otthonában (Olyan probléma esetén, amelyhez szükséges az emlő és a csecsemő szemrevételezése és a szoptatás megfigyelése.)

Telefononon a 70/257-05-15 számon étköznap 9-15h-ig. 
On-line a hasillo.annamaria@ibclc.hu címen.