Kis női anatómia 

K I S   N Ő I  A N A T Ó M I A

A  N Ő I  SZ E X U A L I T Á S, A  NŐ K  O R G A Z M U S A

 

 A férfi azért vágyik a szexre, hogy közelebb kerülhessen a nőhöz. A nőnek közelebb kell éreznie magát a férfihoz, hogy szexre vágyjon. A nemek között alapvető különbség van.

  A férfiak, fiúk sokkal felkészültebben érkeznek a szexualitás területére. „….a nyelv vagy hallgat a női testről és szexualitásról, vagy elítéli azt” – írja Sheila Kitzinger antropológus A nők tapasztalatai a szexről című könyvében.
 A női testet titokzatosság lengi körül. Nagyon szépen ír erről Anna Frank naplójában: 

„Valahányszor megjön a vérzésem ( eddig még csak háromszor fordult elő ), úgy érzem, hogy minden fájdalom, kellemetlenség és tisztátalanság ellenére is, valami édes titkot rejtek magamban, és ha  ezzel csak gondom van is, bizonyos értelemben mindig örülök, ahogy elérkezik az ideje, és ismét őrzőjévé válhatok..”
  Nagyon szép, ahogyan Anna Frank , mint örömről és a titkok őrzéséről ír a menstruációjáról.. Vajon hányan tudják a lányok, az asszonyok  közül ma ilyen örömmel megélni ezt az eseményt?
  Ha tudsz örülni nőként a saját testednek, akkor a szexuális kapcsolatot, a nemi életet, a szeretkezést is meg tudod élni örömmel.
   A lányoknak nehezebb megismerniük testüket, testük működését. A fiúk nap, mint nap hozzáérnek, megfogják, megtapasztalják a nemi szervüket. A lányok a csikló szót jóval később tanulják meg, mint a fiúk a hímvesszőt. S úgy gondolom, hogy sokan lányok, nők felnőtten sem ismerjük a maga valóságában a csiklót. Az önfelfedezés, az önmegismerés és az öntisztelet egy fiatal nő nemi érésének az alapkövei. Fontos, hogy megismerd magad, megszeresd magad, felfedezd, hogy mi a jó neked.
   A csikló szó, alig hangzik el a felvilágosító beszélgetések kapcsán is! Nagyon fontos önmagunk feltérképezése, felfedezése. Kis tükröt is segítségül hívhatsz. Tapintással, kis koncentrációval, odafigyeléssel sok titkot megfejthetsz, felfedezhetsz. Mi az, amit az ujjad érez, mik azok az ingerek, amelyeket ezek a területek közvetítenek az agyba?

   A csikló körüli terület érzékenységét az ujjbegyeddel tapinthatod ki. A klitorisz, a csikló görög neve, amely kulcsot jelent. Hasonló a hímvesszőhöz. Még nagyobb az ideg- és vérellátása, mint a hímveszőé. Két szárból áll, amelyek az ülőcsontok alsó felszínéről erednek. A szeméremdomb előtt egyesülve a csikló nyelét alkotják, amelyen a makkot találod. A  szárakban a barlangos testek ( corpora cavernosa ) merevedő szöveteket tartalmaznak, mely ha vérrel telik meg, akkor mérete kétszeresére nő. A klitorisz két oldalán, a szárak mentén két- két izom vesz részt a csikló merevedésében (ishiocavernosus, bulbocavernosus ). A bulbocavernosus izmok a hüvelynyílás körkörös záróizmai. Ha a bulbusok megduzzadnak,  a hüvelyűr a felére csökken és így szorosan körbeöleli a megmerevedett hímvesszőt. Ezt nevezi Masters és Johnson orgazmikus platformnak.

 Milyen változások történhetnek még a női testben izgalmi reakcióként?  Megnőhet a mell mérete, a mellbimbó összehúzódik, kiemelkedik. A nemi pír megjelenhet a gyomortájéktól fölfelé a mellek és a nyak irányába. Izomcsoportok megfeszülhetnek:  hasizom, mellizom, lábizom, ágyék, arcizom, lábfej. A nemi szervek izgalmi reakcióit a vértolulás határozza meg. A vagina és a méh környékén véredények kiterjedt hálózata található. A csikló barlangos test  ( ahogy a pénisz is ), mely a vagina és a szeméremcsont közötti területen nagyobb helyet foglal el, mint amekkorát a külső, látható része alapján feltételeznénk. A csikló nemi izgalom hatására vérrel telítődik. A csikló megduzzad. A szeméremajkak közötti terület duzzad meg a leglátványosabban. Színe is sötétebb rózsaszín lesz. Masters és Johnson azokat a területeket, melyek ilyen nagy változásokat mutatnak az izgalom hatására: tetőzési területnek, vagy sátorjelenségnek  ( tetting effect )nevezi. A vagina nedvesedése is  a vértolulás egyik következménye. Testünk mindent elintéz magától.

Mit jelent az orgazmus? Fiziológiai értelemben az orgazmus szó a szeméremtest és a hüvely környéki izmok akarattól független összehúzódásait jelenti. Az érzékelés szintjén különböző megfogalmazások születhetnek: bizsergő, csiklandó, forró, erősen lüktető érzés a medencetájon. Kellemes érzések vibrálás, lüktetés, hullámzás….utána jól eső békés nyugalom. A nő egész élettörténete benne van a szexuális reakcióiban.

 Különbözünk a férfiaktól abban is, hogy mi szerez örömet, jó érzést a szexualitásban. A férfinek a legnagyobb szexuális izgalmat a behatolás és az előre – hátra mozgatás jelenti, míg a nőknek pedig a csiklóra gyakorolt nyomás és dörzsölés. Nagyon valószínű, hogy a nők többségének nem az ún. misszionárius póz a legmegfelelőbb pozíció az örömszerzésre (hanyatt fekvés, felhúzott lábakkal ). Inkább alkalmasabb az a testhelyzet a női örömszerzésre, amikor a nő meglovagolja a társát, irányítva a behatolás ütemét és mélységét, saját előjátékot teremtve ezzel magának. Ebben a helyzetben sokkal több impulzust kap a csikló is. Az ősi tantrikus hagyomány szerint ( amely nagy tisztelettel viseltetik a női nem iránt )az ideális póz az összefonódott ülés volt.
  A nőknek fontos a hosszabb előjáték, a csókolózás, ölelgetés, ami mind a két félben drasztikusan megemeli az oxitocinszintet. A nőknek különösen szükségük van erre a magas oxitocinszintre, amely kiváltja a kötődés érzését.  ( A szülésnél is ez az egyik legfontosabb hormon, a szeretet hormonja, amely az anya testében termelődik, s elősegíti a korai kötődés kialakulását . )
 
  A női test nem passzív befogadó! A petesejt is válogat, s eldönti, hogy melyik spermát engedi be.

FONTOS, HOGY MINDEN NŐ MEGISMERJE ÉS MEGTAPASZTALJA TESTÉNEK MŰKÖDÉSÉT!

Folytassuk a felfedező utat, amelyet megkezdtünk a csiklóval. Most a hüvely, a vagina megismerése, feltérképezése  következik. Az első izomgyűrű csak kis erőfeszítésre képes. Kissé beljebb haladva ujjbeggyel oldalirányban „pengetve” két erős hosszanti irányú izmot tapinthatunk ki. Ezek az ún. bulbocavernosus izmok. Komoly feladata van a közösülés alatt.

  Ha még tovább haladsz befelé, az ujjaddal tapogatózva, elérheted a medencefenék legerősebb, legbelsőbb izmát, a végbélemelő izmot, a levator anit. Ha ez az izom erősen megfeszül (pl nehéz székletürítéskor, a széklet nyomásakor ), érezheted, hogy a vaginában záróhatás érvényesül! (Ezért helytelen az irányítás a szülés kitolási  szakaszában, hogy nyomd erősen, mintha székletet nyomnál! )
Ha még beljebb haladsz, ott már nincsenek izmok. Minden puha és rugalmas, mint egy bársonnyal kibélelt bálterem. Előrefelé kitapintható a szeméremcsont. A hüvely elülső falának középvonalán fut végig a húgycső. Beljebb merészkedve a húgycső mentén kissé begörbített ujjheggyel elérheted a húgyhólyagot. Ha az ujjad kicsit visszahúzod, de a szeméremcsont mögött maradsz, ott találod az ún. G-pontot.
 A méhszáj a vagina mélyén van. A vagina az izmos rész után elkanyarodik. A méhszáj inkább a végbélhez van közelebb, mint a vagina eddigi szakaszához. A méhszáj felülete: sima, kemény, az orrhoz hasonló. (Illetve a peteéréskor, szüléskor megváltozik. ) A végbél és a vagina fala közvetlenül érintkezik. Erős keresztizom van köztük.

A szexualitás mindazon dolgok összességét jelenti, amit a nőiség testestül lelkestül való megélése jelent. Kísérletezz a testeddel, hogy megérezd, hogy mi okoz neked örömet! Az örömteli szexuális élet a pároddal megágyaz a kisbabád befogadására. Így tudtok csak igazán együtt „énekelni” a várt gyermekáldásért.
 

Még többet olvashatsz ezekről, és az ehhez kapcsolódó gondolatokról a következő könyvekben és internetes oldalakon.

Elisabeth Davis: A női szexualitás (Jaffa, 2009.)

Ethel Sloane: A nő biológiája (Gondolat, 1987.)
Dr. Christiane Northrup: Női test, női bölcsesség (Fiesta)
Jelto Drenth: A világ eredete - Tények és mítoszok a vagináról (Nyitott Könyvműhely Bp.2010.)

3Dvulva.com: http://3dvulva.com
The Clitoris.com / Anatomy of the Female Sexual & Reproduktive Organs: http://theclitoris.com
.

                                                                                                    

                                                                                                                 Feithné Krajcsik Ilona