Feithné Krajcsik Ilona - Magamról 

FEITHNÉ KRAJCSIK ILONA vagyok, az Összhang Közhasznú Egyesület elnöke. 1949-ben születtem. Ötgyerekes családban nőttem föl, ahol még mindannyian otthon születtünk.
Magyar–ének szakos tanárként végeztem az egri főiskolán. Néhány évet Mezőkövesden tanítottam általános iskolában. Majd művészeti előadóként / népművelőként / Egerben a Megyei Művelődési Központban dolgoztam. Közben elvégeztem az  ELTE népművelés szakát.
Férjhez mentem, gyerekeink születtek. Fanni és Ábel csak lélekben vannak velünk. Sok tapasztalatot, érzelmi érést, fejlődést köszönhetek nekik. Persze nem volt ez nagyon egyszerű. Meg kellett tapasztalnom hozzá az elengedést, a gyászt is. Ági és Bálint felnőtt korú gyerekeim, sok beszélgetést, tapasztalatot, örömöt élhettem meg, élhetek meg velük, általuk.
Családanyaként az egri főiskolán folytattam a népműveléshez kapcsolódó munkámat. Tíz évig tanítottam a leendő népművelőket, illetve később már művelődés-szervezőknek nevezték őket.
Aztán a férjem vállalkozásában dolgoztam jó néhány évig.
2000-ben nagy változás történt az életemben. Egy betegség megváltoztatta az életemet. Ekkor  nyílt lehetőségem arra, hogy rendszeresen jógázzam. Elvégeztem később egy kétéves jógaoktatói tanfolyamot. Így OKLEVELES JÓGATANÁR lettem. Már eközben jött egy belső megérzés, intuíció, hogy kismamákkal szeretnék foglalkozni. Így  elvégeztem a „BIRTHLIGHT” KISMAMA ÉS BABA-MAMA JÓGA OKTATÓI tanfolyamát is. Nemzetközileg elismert oklevelet kaptam. Sokat olvastam, s egyre mélyebb lett a meggyőződésem, hogy az a legjobb az anyának és a babának is (így az egész családnak ), ha a vajúdás – szülés - születés természetes folyamatként zajlik. 
A JÓGÁRÓL annyit el kell mondanom, hogy eszköznek és nem célnak tekintem. Eszköz ahhoz, hogy a jógázó megtapasztalhassa teste csodálatos működését. Megtapasztalhassa a test, a lélek és a tudat összhangját. Megtapasztalhassa a gyakorlás során, hogy a légzés , mint híd kapcsolja össze a testet és a lelket.  A mottóm:
„Add át embertársaidnak saját erejét és bölcsességének belső tudását, és úgy fog cselekedni, mint egy bölcs!”
     (Selvarajan Yesudian)

A gyakorlat során megtapasztalhattam, hogy a kismamáknak szükségük van segítségre a szoptatásban is . Ezért elvégeztem egy 40 órás tanfolyamot a KORSZERŰ SZOPTATÁSI ISMERETEK-ről. Így egészítettem ki az új, korszerű ismeretekkel az én saját, pozitív szoptatási tapasztalatom. Számomra természetes volt, hogy szoptatom a gyerekeimet. Ehhez a csodához szeretnék minél több anyát hozzásegíteni.
A jóga témájában is folyamatosan képzem magam, hogy a legjobbat tudjam nyújtani a hozzám fordulóknak. A HIMALÁJAI JÓGATRADÍCIÓ OKLEVELES TANÁRA lettem, miután hároméves képzésben vettem részt.
A szülés – születés témakörében is folytattam tanulmányokat. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem először indított PERINATÁLIS (szülés- születés körüli ) SZAKTANÁCSADÓ szakot. Lediplomáztam. Tanulmányaimban sok megerősítést, támogatást kaptam ahhoz az elképzelésemhez, hogy a szülés – születés úgy a  legjobb az anyának és a babának is, ha természetesen történik meg. A szakdolgozatomat is ehhez kapcsolódó témában írtam meg.
Így jutottam el ezen a folyamaton keresztül, hogy egyesületet hozzunk létre, hogy hivatalosabb formában , az érintetteket is összefogva léphessünk föl a humanizált szülésért, születésért.  A Szülés humanizálása képessé teszi a nőt arra, hogy elhiggye, hogy „AZ ANYA TUD SZÜLNI, A BABA TUD MEGSZÜLETNI .” ( Bálint S. ) Az anyák önbecsülését, önbizalmát szeretném támogatni, hogy el tudják hinni, hogy AZ ERŐ BENNÜK VAN! HISZEK BENNE, HOGY MINDEN NŐBEN OTT VAN A SZÜLNI TUDÁS ŐSI BÖLCSESSÉGE! Hiszek benne, hogy kevesebb lesz az agresszió a világunkban, ha a SZERETET, az ELFOGADÁS, a TÁMOGATÁS  kap elsősorban szerepet a szülésnél, születésnél. Bízom abban, hogy az asszonyokat megerősítve, megtámogatva el tudjuk érni, hogy egyre többen kiálljanak a jogaikért, és megválaszthassák a kisbabájuk megszülésének a módját és a helyét is.
Hárman jártuk be a saját utunkat mígnem találkoztunk,  és elindítottuk  az Összefogást a Szülés – Születés – Szoptatás Humanizációjáért , s létrehoztuk az Összhang Közhasznú Egyesületet.  2009-ben futott ez a három szál össze (Tóthné Hasilló Annamária, Tolnay Kati és Én), amikortól az egyesületen belül folytatjuk a közös gondolkodást a humanizált szülésért, születésért és  szoptatásért.
Ezekhez a célokhoz szólítalak meg téged is, Kedves Olvasó, akiben benne van az ősi erő, a női bölcsesség. Csatlakozz hozzánk! Csatlakozz az Összhang Egyesülethez! Ha szép volt a szülésed, jól alakult a szoptatás, akkor azért, hogy minél többen átélhessék azt! Ha valami nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna, akkor azért, hogy ezt el tudd fogadni, és tudjál segíteni magadnak, és más anyáknak is!  Gyere közénk!  Csatlakozz az egyesülethez! Szükség van Rád is a változásokhoz! Ha a szülés, a várandóság előtt állsz még, akkor gyere, hogy tudd, van választási lehetőséged! Ha unokára vársz, akkor is csatlakozhatsz, hogy segítsd, hogy a legoptimálisabban jöhessen a világra. Ha férfi vagy, akkor az apai, nagyapai férfi erőddel támogasd az összefogásunkat. Erre az erőre is nagy szükség van, A csecsemő, a kisded az anyja biztonságot nyújtó öléből ismerheti meg a világot. Az apa pedig átemeli a küszöbön, „felviszi a legmagasabb hegyre”, s onnan mutatja meg a világot neki. A csodálatos női erőre és a férfi erőre is szükség van a gyermek kiegyensúlyozott fejlődéséhez. Úgy, mint a természetben a Hold erejére és a Napéra is. Maga a jóga is erről szól: hatha jóga. Ha- tha , azaz a női és a férfi erő, oldal  kiegyensúlyozásáról.
Gyertek, hogy a jövő gyermekei szeretetben és szeretetre születhessenek! Fogjunk össze a jövő nemzedékéért!
SZERETETTEL VÁRLAK, VÁRUNK:
Feithné Krajcsik Ilona
az Összhang KHE elnöke
Perinatális szaktanácsadó
okleveles jóga oktató