Tolnay Katalin - Magamról

Tolnay Kati vagyok.
1970-ben születtem. Eredetileg az ELTE BTK magyar-finn szakán végeztem. Az életem meglehetősen változatos, kanyargós és rendhagyó úton olyan tapasztalatokkal és ismeretekkelt gazdagított, amelyeket most az ÖSSZHANG EGYESÜLET keretein belül működve kamatoztatok.

Két gyermekem van, Zsófi (1994) és Zsombor ( 2006). Közöttük volt még egy korán elvesztett pocaklakóm 2005-ben. Gyermekeim foganásának - nem foganásának – elvesztésének - születésének élményanyaga nagyban hozzájárult, hogy azzá formálódtam, aki ma vagyok. Anyaságom váratlan fordulatainak hatására fordult a figyelmem a születés és az anyaság témája felé.

Saját kérdéseimre választ keresve az évek során rengeteg sajátélményű pszichológiai önismereti munkát végeztem el. Kapcsolatba kerültem Orosz Katalin klinikai pszichológussal, transzperszonális terapeutával, akitől rengeteget kaptam kliensként, illetve tanultam (tanulok) a mai napig. Az általa kidolgozott módszerrel láthattam rá saját születésem élményére, és később segítőként mellette tapasztalhattam meg mások ezzel kapcsolatos élményanyagát is. Ilyen módon láttam rá születésünk egész életünkre gyakorolt hatására, ezáltal a születés minőségének beláthatatlanul nagy jelentőségére. Ez a sajátélményű, mély tudás jelenti a születés, anyaság körüli munkám motivációs alapját.

Mindezzel összefüggésben bontakozott ki bennem a támaszadói, segítői hivatás gondolata. Megfelelő segítői módszerek után kutatva 2007-től támaszadói és segítői képzésekben vettem részt. („Ki segít a segítőnek?” és „Hallgatni, meghallgatni” kiképző csoportok); 2009-től meghívott munkatársként tagja vagyok az Orosz Katalin által vezetett Születés Kísérleti Műhelynek. 2011-ben elvégeztem a Károli Gáspár Református Egyetem „Mentálhigiénés Szakember” képzését.

Egyesületi munkám egyik része a szemléletformálásról illetve a közösségépítésről és egyéb szervezési teendőkről szól. Segítőként pedig azokat elsősorban azokkal vagyok kapcsolatban, akik a csoportmunkától idegenkedve, intim közegben szeretnének készülni gyermekük érkezésére, vagy feldolgozni szülésük, várandósságuk élményét, illetve megoldani (pár)kapcsolati, vagy egyéb életvezetési nehézségeiket. A segítő beszélgetés olyanok számára lehet hasznos és hatékony támogatás, akiknek életvezetésében jelentkezik aktuális, esetleg visszatérő probléma, amire megszokott környezetükben, a kitaposott gondolatmenetük alapján nem mutatkozik megoldás.

Ha arra van szükséged, hogy valakivel megoszthasd a téged nyomasztó helyzetet, de a megszokott módokon nem mutatkozik jó megoldás, akkor TÉGED IS NAGY SZERETETTEL VÁRLAK!