Születés Hete 2014


 

Születés Hete 2014 május 10-18.

Egri programok

Kedves Látogató!

Tizenkét éve indult útjára a Születés Hete rendezvénysorozat. Mi sem bizonyítja jobban életképességét és a téma fontosságát, hogy a világunkat alapjaiban megrengető gazdasági válság sem volt képes szétzilálni és megtörni azt a hihetetlen lelkesedést, teherbírást, kreativitást és akaratot, amivel a civil szervezők évről évre az egyre nehezebb körülmények között is képesek színvonalas és tartalmas programokat létrehozni.

Az elsődleges cél mindig is a tájékoztatás: fontos, hogy a gyermeket várók, gyermeket gondozók egy csokorba gyűjtve láthassák a lakóhelyükön működő szolgáltatásokat. A Születés Hetének emellett bevallottan célkitűzése a szemléletformálás is. A megfelelő döntések meghozatalához az szükséges, hogy az édesanyáknak, családoknak lehetősége legyen megismerni és mérlegelni a szülés-születés-szoptatás-nevelés témájában létező irányelveket.

Az ÖSSZHANG Közhasznú Egyesület 2014-ben is az "optimális életkezdet" gondolatát képviselve vállalja fel a Születés Hete program szervezését Egerben.

Hogy mit jelent optimális körülmények között indulni az életbe?

Nem többet, és nem kevesebbet, mint tervezetten és örömmel várva, saját tempónkban és erőnkből megérkezni egy olyan világba, ahol nem veszik el a kapcsolat (korai kötődés lehetősége), és ahol a világ (édesanya) szeretettel fordul a gyermek valódi szükségletei felé: tökéletes összetételű, immunvédelmet nyújtó tejével táplálja, testközelségével és melegével biztonságot nyújt gyermekének.

Egy ilyen születés élménye a gyermeknek egy életre szóló útravaló:

·        megtapasztalja saját erejét és bátorságát, ami később képessé teszi a változásokkal való megküzdésre

·        megalapozza önbizalmát, mert azt élheti meg, hogy ő egy olyan ember, akinek a puszta létezése elég ahhoz, hogy igényeire odafigyeljenek, hogy szeressék.

A programok különböző helyszíneken zajlanak, amit minden helyen jelölünk.

A rendezvény általában ingyenesen látogatható. Az esetleges belépődíjról a program tájékoztat.

 

A programokon mindenkit szeretettel várunk!

A részvételhez hasznos és kellemes időtöltést kívánunk!

 

***

Idei fókusztémánk: VÁRAKOZÁS ÉS VÁGYAKOZÁS A GYERMEKÁLDÁSRA

mottó: „Örömmel ringatlak, szívemből óhajtlak”

 

2014. május 10. (szombat) GYERMEKRE VÁGYUNK - nyitónap

10.00 -10.45:MEGNYITÓ, PROGRAMAJÁNLÓ: néhány gondolat a női testről, női bölcsességről (Feithné Krajcsik Ilona perinatális szaktanácsadó, az ÖSSZHANG KHE elnöke)

11.00-11.45:Tisztító kúrák, gyógynövények a megtermékenyülés szolgálatában (Szakács Ibolya, életmód tanácsadó és terapeuta, természetgyógyász)

12.00-12.45:„Életem hajnala – anyaságom fonala” (Tolnay Katalin mentálhigiénés tanácsadó)

Gondolatok arról, hogy születésünk élményének lenyomata hogyan jelenik meg a későbbi életben, és mi lehet a szerepe az anyává válásban.
15.00-15.45:A gyermekáldás lélektani háttere (Dr Héjja-Nagy Katalin pszichológus, perinatális szaktanácsadó)

Ma gyakori probléma, hogy nem érkezik a várva várt kisbaba a családba, annak ellenére, hogy a párnak semmilyen kimutatható orvosi-biológiai problémája nincsen. Az előadás néhány olyan tényezőt taglal, melyek lelki oldalról, legtöbbször tudattalanul befolyásolhatják a gyermekáldást.

16.00-18.00: Rendhagyó Süss fel nap! Beszélgetés a gyermekáldásra várásról. Anyák tapasztalatai arról, mik segítették őket a megtermékenyülésben, milyen buktatókon, fejlődéseken kellett keresztül menniük az áldás megérkezéséig. (moderátor: Feithné Krajcsik Ilona perinatális szaktanácsadó és Tajtiné Szilágyi Kata kétgyermekes édesanya)

*************************

2014. május 11. (vasárnap): „Összhangban a BÁBAFA alatt”

Jó hangulatú kirándulás a Bükkben lévő Bábafához.  Bábafa kirándulás (néhány órás, közepes nehézségű erdei gyalogtúra; uzsonna a hazaiból, játék a Bábafánál; A Születés Hete megnyitása)

indulás: A gyalogtúra 10.00-kor indul Bélapátfalváról a Hársas völgyi erdészháztól (más nevén Telekessy üdülő).

Kijutási lehetőségek:

Szervezetten: különjáratú autóbusszal a belvárosi EXPRESSZ ÉTTREM mögötti parkolóból. Gyülekező 9.00h-tól, indulás 9.15h. (ingyenes lehetőség

Autóval:  a IV. Béla út és a Bartók Béla út csatlakozásánál jobbra  fordulva kb. 2 km aszfaltút (parkolás lehetséges)

***************************

2014. május 12 (hétfő):  

9-12.30h: A VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT PROGRAMJA
9.00.h:  A védőnői szolgálat tevékenységének bemutatása
9.30-10.30.h: Babamasszázs. Bemutató, csoportfoglalkozás. (Sótér Zoltánné)
10.30-11.00.h: Szülői szerepre felkészítő tanfolyam tematikájának ismertetése (Mészáros Mária)
11.00-12.00.h: Kismama torna bemutató (Kántorné Bodnár Judit) 
12.00-12.30.h: Baba-Mama torna bemutató (Kissné Papp Tímea)

helyszín: Védőnői Tanácsadó  Eger, Barkóczy u. 15.

***

10-11.45h: KISMAMA JÓGA (Feithné Krajcsik Ilona perinatális szaktanácsadó, kismama jóga oktató)

helyszín: ÖSSZHANG Egyesület (Eger, Barkóczy u. 11. A. ép. 2. em. 4. 14-es kapucsengő)

***************************

2014. május 13. (kedd)

9.30-10h: HANGICSÁLÓ: Varázsos, együtt mondókázós és daloló-ringató együttlét mamának és kisgyerekeknek.

vezeti: Feithné Krajcsik Ilona

helyszín: ÖSSZHANG Egyesület (Eger, Barkóczy u. 11. A. ép. 2. em. 4. 14-es kapucsengő)

 

10.30-12h: Mivel játsszunk? – interaktív, gyakorlati megvalósításhoz ötletet adó előadás a különböző életkorokban használható fejlesztő játékokról (Gonda Zsuzsa óvodapedagógus)

helyszín: ÖSSZHANG Egyesület (Eger, Barkóczy u. 11. A. ép. 2. em. 4. 14-es kapucsengő)

***

15h: ENERGIAVONALAK ÉS PONTOK ÁRAMOLTATÁSA bemutatóval egybekötött előadás

(Rudnák Gaby, 3-1-2 Kínai Meridiántorna Klub vezető) 

Könnyen megtanulható kezelés, amivel kiváló lazító hatást lehet elérni szorongó, fáradt, stresszes kismamáknál illetve nyugtalanul alvó vagy álmatlan kisbabáknál, nagyobb gyermekeknél. 

helyszín: ÖSSZHANG Egyesület (Eger, Barkóczy u. 11. A. ép. 2. em. 4. 14-es kapucsengő)

***

16-17.30: A szoptatás támogató szerepe a nyelvhelyzet, nyelés, fogak - fogsorzáródás és a beszéd kialakulásának folyamatában (B. Dobos Judit gyógypedagógus, logopédus tanár-terapeuta)

***

17.30-19:  "NEKEM IS MENNI FOG?” Szoptatásra hangolódás és lehetséges buktatók az első hetekben" (Ujhelyi Réka anyacsoport vezető képzésben lévő édesanya)

helyszín: ÖSSZHANG Egyesület (Eger, Barkóczy u. 11. A. ép. 2. em. 4. 14-es kapucsengő)

***************************

2014. május 14. (szerda)

10-12h: SZOPTATÁST TÁMOGATÓ ANYACSOPORT

Kérdések, válaszok, tapasztalatok megosztásának lehetősége szoptató édesanyák körében, szakember jelenlétében. Fókuszban: anyatejes táplálás kérdései egy éves kor után.

vezeti: Feithné Krajcsik Ilona (perinatális szaktanácsadó)

helyszín: Családsegítő Intézet - Belvárosi Családsegítő Intézet (Eger, Pacsirta u.10.)

***

NYITOTT SZÜLŐSZOBA

Látogatás a Markhot Ferenc Kórház Szülészeti Osztályán

A program célja, hogy a családok, kismamák megismerjék a Baba-Barátság szolgáltatásait: a szülés-születés alternatív lehetőségeit, valamint az anyatejes táplálás elősegítését. Szülőszoba, a baba-mama szobák megtekintése. A kérdésekre szülészorvos, szülésznő, újszülött-ápoló és laktációs szaktanácsadó válaszol.

Csoportok indulnak 9.00 és 10.30-kor.

Előzetes bejelentkezés 2013. április 30-tól 10.00-14.00.h Hollóné Kristály Tímea főnővérnél a 36/411-444 számon a 2524 melléken

***

15-17h: MIÉRT JÓ MINDENKINEK A HORDOZÁS? előadás (Bajzátné Winkler Niké és Kada Éva hordozási tanácsadók)

helyszín: Közelbaba Csevegő Forráspont LISZI Északi lakótelep Szolgáltatóházak (Eger, Kallómalom utca 88.)

*

17-18.30h: ALTERNATÍV LEHETŐSÉGEK VAJÚDÁSNÁL ÉS SZÜLÉSNÉL – előadás (Csörgő Andrea pedagógus, perinatális szaktanácsadó, szüléskísérő, hordozási tanácsadó CSÖRGŐ Szülőhangoló Program)

A vajúdás, a szülés folyamata nagyban függ attól, hogyan, hol, és milyen segítők veszik körül az anyát. Ma már közismert tény, hogy a bizalom, a biztonság érzése, olyan személyek (családtag, asszonytárs, választott segítő) jelenléte, akire támaszkodni lehet érzelmileg és fizikailag egyaránt jelentősen csökkentik a beavatkozások, sőt, a császármetszés előfordulását.

Az előadásban arról lesz szó, hogy a segítők jelenlétét, a vajúdás helyszínét illetően milyen lehetőségekkel szolgál a mai magyar szülészeti ellátás.
helyszín: Közelelbaba Csevegő Forráspont LISZI Északi lakótelep Szolgáltatóházak (Eger, Kallómalom utca 88.)

***

2014. május 15. (csütörtök)

10.00-12.00hKÉZMŰVES KÖR  (Közelbaba Egyesület)

Babahordozós lánc készítése körmöcskével. Készüljünk a baba érkezésére együtt.

helyszín: EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház (Eger, Bartók Béla tér 6.)

***

15-16.30:ÉTELKÓSTOLÓ és BESZÉLGETŐKÖR az „Egészségben és Összhangban” Facebook csoport házigazdáival az egészséges táplálkozásról kisgyermekeseknek (Buczkó Anett és Tajtiné Szilágyi Kata)

helyszín: ÖSSZHANG Egyesület (Eger, Barkóczy u. 11. A. ép. 2. em. 4. 14-es kapucsengő)

*

17-18.30: „ELÉG JÓ ANYA VAGYOK” Beszélgetőkör (moderátor Dr Héjja-Nagy Katalin pszichológus, perinatális szaktanácsadó)

A csoport célja, hogy nyíltan és őszintén beszéljünk az anyaszerep nehézségeiről, párkapcsolati problémákról, nevelési gondokról, a kötődő nevelés értelmezéseiről és félreértelmezéseiről, arról, hogy mit jelent elég jó anyának lenni.

****************************

2014. május 16. (péntek)

9-12h: EGYSÉGBEN A VÁRANDÓSSÁG ÉS A SZÜLÉS IDEJÉN Előadás és meditáció deeksha energiával (Várkonyi Zsanett  deeksha-adó, tréner, kineziológus)A programon általánosságban szót ejtünk az Egység Egyetemről és a deeksha energiáról. A továbbiakban ennek tükrében vizsgáljuk meg az alábbi témákat:Az anya és apa gondolatai a fogamzás idején. Az anya gondolatai és érzelmei a várandósság ideje alatt.  A gyermek tapasztalatai a születése közben. A születés módja - hogy császármetszéssel vagy természetes úton történt. Az emberek által tett megjegyzések - egészségügyi dolgozók, rokonok, stb., akik meglátogatták a babát az első 6 órában. A gyermek tapasztalásai 6 órás korától 6 éves koráig.

helyszín: Ébredés Holisztikus Központ Eger Szálloda u. 5. 4. em.

***

12-15h: EZERARCÚ NŐK KÖREworkshop. (kíséri Bóta Veronika lélekdúla, pszichodramatista)

Kalandos, színes együttlétre invitállak, ahol találkozunk legfontosabb női szerepeinkkel egy kicsit másképpen. Rítusok, tánc, önismereti elmélyülések kísérik a leány, a szerető és az anya archetípusát. Szeretettel várlak, ha kíváncsi vagy egy női kör hangulatára, ha szeretnéd megtapasztalni egy megtartó és a női identitás kibontakozását segítő csoport életét.

Előzetes jelentkezés szükséges. tel:20/5791688

 

helyszín: Ébredés Holisztikus Központ Eger Szálloda u. 5. 4. em.

***

17h: A NŐI TEST CSODÁI – Hoppál Bori női testtudat oktató, dúla előadása
A női lét szorosan kapcsolódik a test történéseihez. Hogyan tudom a testemre hangolni magam? Milyen képességei, rejtett tartalékai, energiái és üzenetei vannak a női testnek?

Az előadás fókuszában a női szexualitás, a termékenység áll. 

Hoppál Bori hitvallása: "Szeretném...hogy minden nő rátaláljon a mindannyiunkban ott rejtőző belső tudásra, bölcsességre, hogy kilépve belénk rögzült gondolatmintáinkból újratanuljuk, újra felfedezzük, újra megszeressük a testünket, és ezáltal könnyebben szüljünk, hosszabban szoptassunk, szabadabban szeretkezzünk, szebben szeressünk."

helyszín:Bartakovics Közösségi Ház (Knézich Károly út 8.) I. em. 102-es terem

belépődíj:1500 Ft; egyesületi tagoknak 1000 Ft

****************************

2014. május 17. (szombat)

9-12h: ARANYALMAFA ÜLETÉS... (Csiffáry-Vass Réka pszichológus, Szabó Rita dúla)

4 órás csoportmunka a bennünk élő Anyaság felébresztésére, támogatására, megerősítésére. 

Hogyan bontakoztassuk ki a testünkben-lelkünkben élő csodát?

Mire van szükségünk nekünk Anyáknak, és a Magocskáknak...

„Bő, zöld szoknyában széles terebéllyel

Mesékről álmodom, ha jó az éjjel

A lombjaim közt almák aranya.

Mindig csak adnék, én, örök anya.”

(Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet)

 

Részvétel előzetes bejelentkezés alapján (a 06-30-229-3454-es telefonszámon).

helyszín:ÖSSZHANG Egyesület (Eger, Barkóczy u. 11. A. ép. 2. em. 4. 14-es kapucsengő)

***

2014. május 18. (vasárnap)

15.00hCSALÁDI MAJÁLIS - a Születés Hete 2014 rendezvény zárása

Családi élménysátor, ahol az első jelzőrendszeren keresztül szerzett tapasztalatokkal gazdagodhatunk az alvással kapcsolatosan! A cél, hogy lássa, hallja, érezze együtt a család, és később emlékezhessen a benn töltött percekre!

Mellette Tapicskoló foglalkozás, ahol megtapasztalható a szabad maszatolás öröme.

helyszín: Eger, Érsek Kert, Tópart, Életfa