A szülőfotel története


A fotel megálmodójának, "édesanyjának" Feithné Krajcsik Ilonának a tollából származik az az írás, amivel szeretnénk bemutatni az ÖSSZHANG SZÜLŐFOTEL-t. A fotel azért készült, hogy az édesanyáknak Egerben is legyen lehetőségük a most általános fekvő testhelyzettől eltérő szülési pozíciót választani. Köszönjük, hogy a Markhot Ferenc Kórház Szülészeti Osztálya, és Dr. Hernádi László osztályvezető főorvos teret adott a kezdeményezésnek!

********************************************************************************************

 Több éve foglalkozom kismamákkal, apás szülésfelkészítéssel. Perinatális szaktanácsadó szakot végeztem az ELTE-en. Az eszközöm a jóga, ami segít testünk megismerésében. Női testünk bölcsességéhez eljutni leginkább önmagunk megfigyelésével lehetséges. A szülőfotel gondolatának ötletét is saját testem működésének a megfigyelése indította el.

Először saját magamon figyeltem meg, hogy mennyire nem segíti, sőt gátolja a baba kijövetelét a fekvő, illetve az ún. kővágó pozíció a kitolási szakban. Még mindehhez hozzákapcsolódik a visszatartott légzéssel való nyomásra biztatás. Mindezt mindenki megtapasztalhatja,ha megfigyeli magát, hogy ez a helyzet nem segíti a baba kijövetelét. (Ezért is használják oly gyakran a hasra történő nyomást, hogy ellensúlyozzák az anya tehetetlenségi pozícióját.) Ebben a helyzetben a gravitáció ereje gúzsba van kötve, a medence le van szűkítve, mivel a keresztcsont ebben a helyzetben nem tud elmozdulni. Az erőltetett nyomatás által a medencealap, a hasizom nem engedi ki a babát, hanem ellentart.

 Sok visszajelzést kaptam az anyáktól is, hogy szépen haladtak a vajúdás során, de amikor lefektették őket a kitoláshoz, minden megváltozott. Leálltak a tolófájások, és sokkal elviselhetetlenebb lett a fájdalom.

 Nagyon fontosak ezek a tapasztalatok. Mindezt megerősítette, amikor néhány szülés kísérése mellett magam is azt láttam, amiről az anyák beszámoltak. Leállt a folyamat a lefektetéskor, és az erőltetett nyomatástól.
 
S mindehhez megtaláltam szakirányú könyvekben is a magyarázatokat, megerősítéseket.
Minden könyv, amely a szüléssel foglalkozik (szülészorvosok, bábák írták: Ina May Gaskin, Sheila Kitzinger, Amstrong & Feldmann, Marsden Wagner, Leboyer, Elisabeth Davis, Noll Andrea, Michel Odent, Barbara Friedmann, J. Balaskas, M. F. Mongan, Dr. Varga Katalin), egyértelműen rámutat, hogy a kitolás pozíciója a függőleges helyzet kell, hogy legyen (állás, ülés, guggolás, térdelés), amely engedi, hogy a gravitáció segítsen. A négykézlábas helyzet a medence szabadsága miatt lehet előnyös, és abban segíthet, hogy a baba jobban tudjon helyezkedni.   Az elakadásoknál is nagy segítség lehet a megváltoztatott testhelyzet. (Gaskin manőver ).

Michel Oden Birth Reborn című könyvében leírja, hogy a nyomás nem  kívánatos, mert lelassítja a szülési folyamatot, összezárja a hüvely izmait, csökkenti az oxigént a babához. 
Erre a jelenségre találhatunk magyarázatot a Világ eredete / Tények és mítoszok a vagináról c. könyvben is. Írója: J. Drenth. Az erőltetett nyomáskor a levátor ani megfeszül, és összezárja a hüvelyt. Ez könnyen megfigyelhető, ha egy nő beteszi a középső ujját a hüvelyébe, visszatartott légzéssel erősen nyom – megtapasztalhatja, hogy a hüvelyét bezárja a levator ani, a medencefenék legbelsőbb, legerősebb izma.
A Blandine Calais – Germain által írt The Female Pelvis (A női medence) c. könyvében is találhatunk erre magyarázatot és szemléletes képeket is, amely bemutatja az erőltetett nyomás hátrányát.  Ez a könyv is alátámasztja, hogy a függőleges helyzetek és a négykézlábas pozíció a legkedvezőbb a kitoláshoz, mert így tud a medence leginkább alkalmazkodni a feladathoz.

 A WHO és a Lamaze  International kutatásokkal alátámasztva írja le a hat gondozási gyakorlatot, amely segítheti a természetes szülési folyamatot:

1. a szülés spontán megindulása
2. A mozgás szabadsága a vajúdás és a szülés alatt is
3. A folyamatos szüléskísérés
4. Ne legyenek rutinbeavatkozások!
5. SPONTÁN NYOMÁS, NEM HANYATT FEKVŐ HELYZETBEN
6. Az anya és a baba nem különíthető el

Mindegyik nagyon fontos, de jelen esetben az 5, ponttal foglalkozunk. Ebben az írásban megfogalmazzák, hogy minden szülő asszonyt tájékoztatni kell, a függőleges pozíciók előnyeiről, és segíteni kell azok megvalósulásában.

Én is úgy gondolom, hogy az lenne a legjobb, ha az anya szabadon választhatná meg a helyzetét a kitoláshoz. Nem láttam ezt megvalósíthatónak, ezért gondolkodtam átvezető megoldáson. Így jutottam el a szülőfotel gondolatáig. Az anyák nagyon szerettek, szeretnek a babzsákfotelban ülni. Felveszi a testük alakját, gyengéden támasztja meg, körbeöleli.
Innen indultak el az alkotó gondolataim. Próbálgattuk az akkori várandósokkal, hogyan lenne jó.

Majd találtam partnert az együttgondolkodáshoz Csuka Emőke személyében ( Amőbafotel ), aki a fotelt a valóságban megalkotta az elképzeléseim szerint.
Egy apa,  Szirtesi Attila a fotelhez alakította ki a rozsdamentes acélból a fotel alátámasztását, hogy a bába, a szülésznő könnyebben hozzáférhessen a kisbabához.

A megvalósulást az Összhang KHE finanszírozta.

Így született meg a szülőfotel ötlete, hogy segíthessen a gravitáció, hogy a spontán nyomással, légzéssel kisegíthessék az anyák a kisbabájukat, miközben a baba és az anya méhe is tudja a dolgát. Így jöhet létre az összhang a megszülető baba és az anyja között. Bízom benne, hogy ami sokkal jobb a szülő nőnek, az elég jó lehet a szülést kísérőknek is. S így az összhang teljes lesz.
Így lehet humánusabb a szülés, ami azt jelenti, hogy a központban a kisbaba és az őt megszülő anya van. S az a legfontosabb, ami őket segíti a leginkább a szülés természetes folyamában.

Ehhez az összhanghoz szeretne hozzájárulni az Összhang KHE az egri Markoth Ferenc Kórház Szülészetének ajándékozott, adományozott  ÖSSZHANG  SZÜLŐFOTEL-lel.

Kívánjuk, hogy sok öröme legyen benne az anyáknak, a babáknak és az őket segítőknek .

 

 A fotel összetevői:

- Külső póthuzat: a külső, műbőr huzatra kerül, 100% egészségügyi pamutvászonból készült. Lezipzározható, akár 90 C fokon mosható, fertőtleníthető. 

- Külső huzat: műbőrből készült, hogy az esetleges nedvesség, szennyeződés könnyedén eltávolítható legyen róla. Szintén lezippzározható a belső huzatról.

- Belső huzat: szintén pamutvászon, melybe a töltelék kerül.

- Töltelék: Habosított polisztirol gyöngy, mely antiallergén, mosható.

- Hegesztett váz:  kifejezetten a fotelhez tervezett, sav és lúgálló rozsdamentes acél, minden irányban állítható lábtartóval, a Medicor által is használt belső fogazású, karos rögzítésű csuklókkal. A lábak külön-külön állítható pozícióval rendelkeznek, így beállítható a kívánt magasság és dőlési szög. 

Lábtartó párna összetevői:

- Külső huzat: 100% egészségügyi pamutvászonból készült. Lezippzározható, akár 90 C fokon mosható, fertőtleníthető. 
- Belső huzat: szintén pamutvászon, melybe a töltelék kerül.
- Töltelék: Habosított polisztirol gyöngy, mely antiallergén, mosható.