Anyának születtem


ANYÁNAK SZÜLETTEM?

NŐI SZEREPEK, ELAKADÁSOK


 

A psziché és a szóma (lélek és test ) között egyenrangú, oda-vissza hatás, kapcsolat van. Tehát a lélek hat a testre, a szervekre, és a test hat a lélekre. Van, amikor nem egyszerű valamely szervben megjelenő tünetet kapcsolatba hozni az eredetével, mert az ok és az okozat között bizonyos lappangási idő (látencia) telik el. No meg persze talán nem is erre neveltek bennünket, hogy ezeket az összefüggéseket megkeressük, megtaláljuk. Pedig az emberi lét teljessége biológiai, pszichológiai és társadalmi egység. Sokszor el is felejtjük a tünetet létrehozó okot. A felejtés a személyiség egyik én-védő mechanizmusa. De amit elfelejtettünk, az nem tűnik el teljesen, csak a tudat mélyére kerül és valójában létezik, és feszültségeket tart fenn bennünk.

  Azt mondja Jung: „ Ha egy belső helyzetet nem tettünk tudatossá ,- kívül, mint sors jelenik meg.” 
Freud is arról ír, hogy az elfelejtett, elfojtott tudatos tartalmak „töltése” az emlékezet kiiktatásával is hat a személyiség magatartására, befolyásolja érzelmi reakcióit és szerveinek működését. Az érzelmek hatásának ereje a szervi működészavarokban is felismerhető.

   Az elfojtott pszichés tartalmakat nem könnyű feltárni, hisz elfelejtődtek. Sokan például gyermekkorukból is csak a szépre emlékeznek. A negatív érzelmekkel terhes élmények elfelejtése azt jelenti, hogy a szenvedést, a szégyent, a lelkiismeret-furdalást jelentő dolgok kikerülnek a tudat kontrollja és elítélő cenzúrája alól. A félelmek , a rossz érzések tartalmai a tudat alá kerülnek, de érzelmi töltésük emeli a személyiség feszültségszintjét. Ez a feszültség válik a hibás szervműködés energetikai alapjává is. S ekkor a pszichés ingerre nem pszichés válasz érkezik, hanem az alacsonyabb szintű szomatikus ( hormonális, vegetatív ) rendszer veszi át a feszültség levezetését. Így kerül a személyiség ún. relatív egyensúlyi állapotba. Tehát a pszichés feszültség a tudatunkat megkerülve igyekszik oldódni. A hipotalamusz
a tudat alatti érzelmi központ.  Szoros kapcsolatban van a hipofízissel , a hormonális funkciók karmesterével. A pszichés feszültségek befolyásolják a hormonális rendszert. A hipotalamusz az idegi és a vérpályákon keresztül bonyolult összeköttetésben van a tudatos reakciókkal.

  A különféle nőiséggel összefüggő zavarok és tünetek is így jönnek létre, a nő tudata és akarata nélkül , és elfojtott, nem vállalt érzelmekről árulkodnak. Hogy ezek a tünetek megszüntethetők legyenek , meg kellene találnunk azokat az okokat, amelyek létrehozták azokat.
  A nemi szerepek tudat alatti hárítása mindkét nemre érvényes lehet, és ez hat a megtermékenyülésre, és a megtermékenyítésre egyaránt. Csak a legegyszerűbb okokat tekintve:  alacsony spermaszám, hullámzó hormonszintek, ciszták, nehezen átjárható  petevezeték, mind-mind pszichogén okokra vezethető vissza. Még azokban az esetekben is, amikor testi tünetek felfedezhetők , akkor is gyakran pszichés ok van a háttérben.

   A fogamzáshiány oka lehet a saját anyához fűződő kapcsolat, az elsődleges kötődés. Problémát jelenthet az anyáról való leválás hiánya, feldolgozatlan gyász, korábbi abortuszélmények.
Az anyai és apai szerepekben csak az tud kiteljesedni, aki női  és férfi szerepében is jól érzi magát. A lányoknál gyakran előfordul, hogy tiltják a felnőttek, hogy kezükkel megérinthessék a nemi szervüket, s ez a kéztiltás kiterjed a szexuális életre is. A nők nagy része ezért utasítja el azt, hogy a férfi kezével ingerelje a klitoriszt és így nem élheti meg a klitorális orgazmust.

Gyakran fordul elő fogamzási nehézség például a család második lányainál. Az első gyermeknél gyakran a férfi fiút vár, de az első lánynak még hamarabb megbocsátanak, mint a másodiknak. A második lány megpróbál a szülők rejtett vágyaihoz igazodni. Egy életen át „jó tanuló”, amibe tudat alatt az is beletartozik, hogy a női szerepet hárítja.

  Gyakran előfordul, a nemi szerep hárítása azoknál a lányoknál, aki elveszíti az apját három éves kora alatt.

   A második fiúnak sincs könnyű dolga, akinél a szülők már lányt szerettek volna. Problémáik lehetnek a szexualitásban (pl. korai magömlés). Tudat alatt attól félnek, hogy elveszítik a péniszüket.

   Nem kedvez a pszichoszexuális fejlődés teljességének, hogy gyakran elválnak a szülők. Az apa, mint az ellentétes nemű lény hiányzik a lány fejlődéséhez, és hiányzik a fiúknak is a férfi-kép. S mindkettőnek hiányzik a férfi – női szerep, a szülőség megtapasztalása.

  Gyakran előfordul tudat alatti félelem a várandósságtól, az anyaságtól, az eddigi élet megváltozásától, a test megváltozásától  Az akarom és a szeretném ilyenkor ellentmondásban van egymással. Az érzelem a tudatnál ősibb, spontán ősi programok által meghatározottan készteti a vágy teljesítését. Önismereti munkával, segítő beszélgetésekkel, relaxációval, meditációval feloldhatók ezek a tudat alatti félelmek. Ha a megtalált ok a felszínre tud kerülni, feloldja a feszültséget, és így a tünet is megszűnik. A pszichológiában mindig az a legfontosabb, hogy az egyén felnőtt fejjel meg tudjon bocsátani a benne élő gyermeknek, s meg tudja őt siratni az elszenvedett fájdalmaiért , esetleg megaláztatásáért. S persze, jó, ha meg tud bocsátani annak, akitől a fájdalmat, bánatot elszenvedte. Sokszor ezek a saját szülei. Vagy legalábbis meg tud békélni a megváltoztathatatlannal.

   Az anyaság nem tudatos elutasítása is okozhatja a fogamzáshiányt, a spontán vetélést, koraszülést, a nehéz szülést, a szoptatási -, gondozási problémákat. A nőgyógyászati, szülészeti problémák úgy viszonyulnak egymáshoz, mint az érem három oldala egymáshoz. Az egyik a nemi státus elfogadása, vagy elutasítása, a másik a nemi szerep zavartalan, vagy gátolt fejlődés a nővé érés folyamatában, a harmadik az anyaság előtérbe helyezése, illetve elutasítása. ( Persze ugyanígy a férfiaknál is! )

Sok nőnél ellentmondásba kerül az egzisztenciális ambíció és az anyaság. Halogatják ezért a gyermekvállalás kezdetét, s ez is okozhat később nehézséget. Hisz évekig az volt a fő gondolat, hogy még nem szeretnének gyermeket. Nem mindig könnyű az átprogramozás! Ám a személyiségnek csodálatos ereje van! A valamiben való hit a személyiségben életre szóló változtatásokra képes! A pozitív gondolatoknak teremtő ereje van.

  Előfordul, hogy a nő szorong a felnőtt, érett nő szerepétől, melynek beteljesülése az anyaság.
Ennek a szorongásnak lehetnek a korai tünetei a problémás, rendszertelen, fájdalmas menstruáció. De előfordulhat a fogamzás időleges hárítása is, vagy görcsök a várandósság alatt, a terhesség alatti hányásos rosszullétek, mérgezési tünetek, vérzés, nehéz szülés, netán spontán vetélés.
  A nő nemi és pszichés érettségének jelentős szerepe van abban, hogy jó szexuális partner válik-e belőle, és hogy milyen anya lesz.

    „…milyen sok minden függ tőlünk, magunktól. Az asszonyoktól, akik ha kinyitják a szívüket, magukba fogadják jövendő gyermeküket is. Ha kitárják érzelmeik kapuját, kinyílik a méhszájuk is „  a befogadásra. ( Lux Elvira )

A FOGANTATÁSHOZ A TEST ÉS A LÉLEK EGYÜTTES BELEEGYEZÉSÉRE VAN SZÜKSÉG.

Kívánom, hogy legyen bátorságod elindulni belső felfedező utadra, hogy megleld azokat az eltemetett, elfelejtett érzelmeket, amelyek akadályoznak abban, hogy létre jöhessen a CSODA a te testedben is! Hidd el, hogy anyának születtél! Hidd el, hogy nőnek lenni jó, anyának lenni nagyon jó! Kívánom, hogy találd meg magadban a NŐT és az ANYÁT! Kívánom, hogy legyen erőd, kitartásod, hogy a „kulcsot” megtaláld!

 

Néhány elérhető olvasnivaló:

Dr. Lux Elvira: Anyának születem? (Szaktudás Kiadó Ház, Bp., 2004.)

Dr. Lux Elvira: Női szerepek a szexuálpszichológus szemével 

Dr. Christiane Noorthrup: Női test, női bölcsesség (Fiesta)

 

                                        
                                                                                                                                Feithné Krajcsik Ilona